Terug naar de jaren ’50 en ’60

We duiken terug de geschiedenis in met een verhaal over “De Nozems”. Een blik terug naar de jaren ’50 en ’60 toen de jeugd nog op opgevoerde buikschuivers scheurden.

Nozem is een Nederlands woord dat werd geïntroduceerd in 1955. Hiermee werd een nieuw type jongeling aangeduid. Deze jongeling werd omschreven als: zelfbewust en vaak agressief. Gekleed in spijkerbroek ,punt-laarzen en een leren jack hingen deze Nozems rond bij snackbars op hun brommers. Nozems werden ook wel omschreven als opstandige jongeren. De letterlijke betekenis van Nozem is dan ook: Nederlands Onderdaan Zonder Enig Moraal. Nozems wilden niet bij jongerenbewegingen, kerken en politieke partijen horen. Vrijheid is wat zij wilden. En het rijden op een brommer gaf dit geweldige gevoel van vrijheid.

de nozems

Kreidler (RMC en Florett) en Zundapp (KS50 en C50) waren de brommers waar in die tijd echt veel op gereden werd. Scheurend op hun brommers zorgden Nozems voor terreur in de Nederlandse straten. Verschillende groepen Nozems gingen ook met elkaar op de vuist en verzorgden enorme rellen in Nederland. Zo gingen de Dijkers en Pleiners regelmatig met elkaar op de vuist.

De Pleiners waren artistiek, hielden van filosoferen en hielden ervan om over kunst te praten. Ze waren redelijk hoog opgeleid, hielden zich niet bezig met de maatschappij en ware anti-autoriteit. Vandaar ook de vele rellen tegen de politie. Deze Pleiners reden bij voorkeur op een Puch (of Tomos). Deze brommer wordt nu nog steeds door sommige gezien als ‘het’ symbool van de vrijgevochten jaren ’60 jeugd.

nozems

De Dijkers luisteren naar Rock ’N Roll en waren veelal lager geschoold dan de Pleiners. Zij reden voornamelijk op opgevoerde ‘buikschuivers’ van allerlei verschillende merken. Denk hierbij aan DKW, Royal Nord, Eysink, Kreidler en Zundapp. Ook de Dijkers hadden een enorme hekel aan gezag. Het was vooral deze groep die vaak voor rellen zorgden met geüniformeerd gezag. Dit gebeurde allemaal rond 1960.

Halverwege de jaren ’60 vervaagde langzaam de tegenstellingen tussen beide groepen. Pleiners en Dijkers vonden elkaar in een algemene vorm van rebellie. Er was toen geen behoefte meer om met elkaar te vechten. De stroming van de Nozem verdween rond begin jaren ‘70.

De huidige jongeren rijden niet meer op prachtige nostalgische buikschuivers. Ze rijden alleen nog op de nieuwste Vespa’s, Zips en Derbi’s. Af en toe zie je nog een prachtige Kreidler op een schoolplein staan tussen allemaal “nieuwe” Vespa’s en dat laat toch maar zien dat deze oldtimer brommers hopelijk nooit helemaal uit het straatbeeld verdwijnen.

 

 

 

Please follow and like us:

1 Comment on “Terug naar de jaren ’50 en ’60

  1. Leuk artikel!

    Bij ons op school staat het schoolplein helemaal vol met Kreidler, Zundapp, Honda en Puch,
    zal dan wel een uitzondering zijn ik ben 17 jaar en rij op een Kreidler florett super 4 veel veel mooier.

    Gr, Stijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *