John Lennon versus Paul McCartney.

Allereerst gezegd hebbend, muziek is persoonlijk en iedereen denkt er anders over. Bij de één is John Lennon zijn of haar grote held, bij de ander is dat juist weer Paul McCartney. Er is natuurlijk geen foute of slechte keuze. Dit verhaal is er eigenlijk puur voor om te kijken waar de verschillen zitten tussen deze twee grootheden.

De cijfers

Het begon allemaal in 1969, toen de wereldbekende band The Beatles uit elkaar gingen. Zowel John als Paul claimde meerdere liedjes te hebben geschreven dan de ander. Om daar maar gelijk een duidelijk antwoord op te geven: John Lennon heeft zowel meer liedjes gecomponeerd (72) als gezongen (72) dan Paul McCartney (70 om 66). lennonmccartney Dan gaan we kijken naar wie de meeste liedjes heeft geschreven voor de drie beste verkochte albums. Wie weet had John Lennon wel meer liedjes geschreven voor albums die minder goed werden ontvangen door het grote publiek. Voor het best verkocht album van The Beatles, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club (50 miljoen albums verkocht), heeft John 3 nummers geschreven. Namelijk: Good Morning Good Morning, Being for the Benefit of Mr. Kite en Lucy in the Sky with Diamonds. Paul McCartney heeft 8 nummers voor dit album geschreven. Namelijk: When I’m 64, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Fixing a Hole, Lovely Rita, Getting Better, She’s Leaving Home en With a Little Help From my Friends. De nummers die Paul en John samen gecomponeerd hebben, zijn buiten beschouwing gelaten. Van het op een na beste verkocht album, Abbey Road, heeft Paul ook meer nummers gecomponeerd/geschreven. Paul heeft namelijk 8 nummers voor dit album gecomponeerd en John 5. Voor een laatste check, is er nog gekeken naar het derde meest verkochte album van The Beatles: The White Album. Voor dit album heeft Paul evenveel nummers geschreven als John. 11 om 11 Voor dit album heeft Lennon wel 1 nummer meer ingezongen. De conclusie kan dus getrokken worden dat McCartney meer nummers heeft geschreven voor de hitalbums van The Beatles dan Lennon.

We halen er nog iets meer statistieken bij. Van de tien meest gestreamde nummers op Spotify heeft McCartney vier nummers geschreven en Lennon maar één. Nummers die zij samen hebben gecomponeerd zijn hier weer buiten beschouwing gelaten. Opvallend is dat George Harrison twee nummers heeft geschreven die in deze top tien staan, namelijk: Here Comes The Sun & While My Guitar Gently Weeps. Hieronder staat een overzicht van de top tien van meeste gestreamde nummers van The Beatles en wie het nummer heeft geschreven:

Nummer — Artiest — Aantal Streams:
Here Comes the Sun — Harrison — 213 miljoen streams
Come Together — Lennon — 149 miljoen streams
Hey Jude — McCartney — 115 miljoen streams
Let it Be — McCartney — 112 miljoen streams
Yesterday — McCartney — 101 miljoen streams
Twist and Shout — Medley/Russel — 93 miljoen streams
Blackbird — McCartney — 77 miljoen streams
I Want to Hold Your Hand — Lennon/McCartney — 73 miljoen streams
In My Life — Lennon/McCartney — 61 miljoen streams
While My Guitar Gently Weeps — Harrison — 56 miljoen streams

Op basis hiervan kan je stellen dat Paul McCartney meer hits heeft geschreven dan John Lennon. Maar maakt dit hem ook een betere artiest? We hebben nu in ieder geval genoeg over de cijfers gesproken, we gaan het nu wat meer subjectief benaderen.

Wie had er meer muzikaal talent?

De taken waren netjes verdeeld bij The Beatles. John en Paul schreven en zongen de meeste liedjes. Ook Harrison heeft aardig wat nummers geschreven en gezongen (22). Zelfs drummer Ringo Starr heeft gezongen in 11 liedjes van The Beatles. De instrumenten die Lennon bespeelde waren de gitaar, harmonica, piano, orgel en de percussie. McCartney bespeelde de basgitaar, gitaar, piano, drums, mandoline, trompet, windgongen en flugelhorn . Als je dit zo bekijkt, hebben beide evenveel talent voor verschillende instrumenten. Maar het was toch cruciaal voor The Beatles dat Paul naast zijn basgitaar, ontzettend goed veel ritmegevoel had op de drums. Ringo Starr verliet de band namelijk tijdelijk tijdens de opnames van “The White Album”. McCartney zong, speelde gitaar en speelde op de drums in de nummers “Back in the U.S.S.R.” en “Dear Prudence”. Nadat The Beatles uit elkaar waren gegaan, speelde McCartney de drums op elkaar nummer van zijn solo-album en op een aantal albums van zijn nieuwe band Wings. Toen een journalist ooit aan John vroeg of Ringo de beste drummer in de wereld was, antwoorde hij met: ‘Hij is niet eens de beste drummer in The Beatles’. Waar hij mee, met een knipoog, refereerde naar Paul McCartney.

Lennon experimenteerde op lange na niet zoveel met verschillende instrumenten als McCartney. Naast de traditionele rockinstrumenten, speelde McCartney veel instrumenten die je niet zo snel aan rock koppelt en zeer innovatief waren in dit genre. Denk hierbij aan een trompet of een orgel, of instrumenten waar men nog nauwelijks van gehoord hebben zoals een clavichord en hij gebruikte voorwerpen die niet eens op instrumenten lijken zoals een kam en tissues. Plus het was McCartney die het 40-delige orkest leidde tijdens de sessies van Sgt. Pepper.

mccartney drums

Wie hield de band zo lang mogelijk bij elkaar?

Dat was Paul. Toen de manager van de band, Brian Epstein, overleed in 1967 nam Paul McCartney zijn taken over. Hij was degene die de bandleden aanstuurde in het project van de Magical Mystery Tour. Gelukkig maakten ze dit album gezamenlijk af zonder al te veel conflicten. Dat ging wel anders het jaar erop toen Lennon regelmatig de studio uitstormde tijdens de opnames van “The White Album”.

Eigenlijk begonnen de meeste irritaties bij de bandleden toen John Yoko Ono meenam naar de studio opnames. Er was een duidelijke regel tussen de bandleden dat er geen vrouwen aanwezig mochten zijn bij de opnames. John was de eerste die deze regel verbrak. Dit leidde tot verontwaardiging en irritaties onder de rest van de bandleden.yokostudio
Het jaar daarop, in 1969 sleepte McCartney wederom zijn bandleden mee voor de opnames van Let It Be. McCartney probeerde iedereen op het goede spoor te houden, maar dit was een lastige taak. Want vooral Lennon zorgde voor veel vijandigheid binnen de groep. Harrison werd zo gek van Lennon dat hij twee keer de band verliet tijdens de opnames van dit album. Lennon bespotte hem door een sarcastisch nummer te zingen toen hij de studio verliet. Uiteindelijk was het wel McCartney die als eerste bandlid bekend maakte op 17 april 1970 dat hij de band zou gaan verlaten. The Beatles bestond officieel niet meer op dag, maar zonder McCartney zou het einde van de band waarschijnlijk al eerder zijn gekomen.

Tot slot

De rol van Lennon bij The Beatles was enorm belangrijk, cruciaal en hij heeft prachtige liedjes geschreven, gecomponeerd en gezongen. Hij heeft een zeer grote bijdrage geleverd aan de muziek toentertijd en nog steeds zijn zijn invloeden zichtbaar in de hedendaagse muziek. Toch is in mijn ogen McCartney op de meeste aspecten belangrijker geweest voor The Beatles dan Lennon. Alleen al vanwege het feit dat hij degene was die The Beatles zo lang mogelijk bij elkaar hield. Aan de andere kant hebben beide zo een grote invloed gehad op het succes van The Beatles, dat het bijna onmogelijk is om iemand aan te wijzen die echt beter was. Verschillen tussen de twee zijn er zeker, maar of de een echt beter is dan de ander kan simpelweg niet gezegd worden naar mijn idee.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *