Woodstock ’69: Drie dagen van vrede en muziek

Iedereen heeft weleens van het festival gehoord, had er bij willen zijn en hadden het simpelweg gewoon willen meemaken. Als we nu terugkijken op de line-up, had ook in het huidige tijdperk bijna iedereen bij dit festival willen zijn. Met namen zoals Joan Baez, The Band, Canned Heat, Joe Cocker, Grateful Dead, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Santana en The Who. In totaal waren er 32 acts. Richie Havens opende het festival op vrijdagavond en Jimi Hendrix sloot het festival af op maandagochtend. Velen beschouwen Woodstock als het belangrijkste rockconcert in de historie. Het was ook het ultieme hoogtepunt van de hippiecultuur in de jaren zestig. Het Woodstockfestival in 1969 werd gehouden in de Amerikaanse plaats Bethel op een weiland van ongeveer 240 hectare groot. Het is eigenlijk niet voor te stellen, maar op dit festival kwamen 400.000 mensen af. Er werd rekening gehouden met 200.000 bezoekers. Dat er bijna een half miljoen mensen uiteindelijk op af kwamen, heeft voor aardig wat problemen gezorgd. Maar daar later meer over.

Dit festival was het hoogtepunt van de tegencultuur van de jaren zestig en van het zogenaamde hippietijdperk. Woodstock heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige plaats die ongeveer 70 kilometer van het plaatsje Bethel ligt (waar het festival daadwerkelijk werd gehouden). Oorspronkelijk zou het festival gehouden worden in Woodstock, maar deze plaats was te klein om zoveel mensen te kunnen verwelkomen. Een man met een groot stuk land, genaamd Max Yasgur, bood aan om het festival te houden op de grond van zijn boerderij.

woodstock publiek

Voorbereiding en planning

Het was in het begin voor de organisatoren lastig om acts te vinden voor het festival. Omdat het nog een redelijk onbekend festival was, stonden de artiesten niet te springen om te gaan spelen op Woodstock. Daar kwam verandering in toen Creedence Clearwater Revival de eerste act was die bekend werd gemaakt. Daarna volgde veel andere grote namen. Uiteraard wilde het festival winst maken door middel van kaartverkoop. De voorbereidingen hadden immers al 2 miljoen dollar gekost. Een dagkaart koste 6 dollar en voor drie dagen was men 18 dollar kwijt. Een kaartje voor drie dagen aan de deur koste 24 dollar. De kaarten waren uitsluitend te koop in platenwinkels in de buurt van New York. Er waren ongeveer 186.000 kaarten verkocht in de voorverkoop. De organisatoren van het festival verwachte dat er in totaal ongeveer 200.000 mensen zouden komen.

woodstock ticket

Het was nog vrij lastig om een goede plek te vinden waar het festival gehouden kon worden. De organisatoren kregen afwijzing na afwijzing van verschillende gemeenten. De organisatoren van het festival probeerden de autoriteiten van het plaatsje Bethel over te halen door te zeggen dat er niet meer dan 50.000 mensen zouden komen. De bouwinspecteur van de gemeente en wat andere belangrijke personen in Bethel gaven toestemming om het festival te houden. De organisatoren hadden door de locatie verandering weinig tijd om zich goed voor te bereiden. Ze stonden voor de moeilijke keuze om het festival gratis te maken voor iedereen of het laatste geld te steken in meterslange hekwerken en ticketcabines. Op deze manier zou er alleen geen geld overblijven om een goed podium op te bouwen. Het publiek arriveerde ook nog eens veel eerder dan verwacht. Tienduizenden mensen kwamen al op woensdag naar Bethel toe. Er werd daarom besloten om deze mensen gratis naar binnen te laten gaan. Er stonden wel wat hekken, maar men kon daar gemakkelijk overheen klimmen. Er werd niks tegen gedaan omdat er zo veel mensen waren. Dit zorgde ervoor dat het festival bijna failliet ging. Alleen door het verkopen van de filmrechten en het uitbrengen van platen was het festival toch nog een klein beetje winstgevend.

Het festival zelf: de problemen.

Omdat er zoveel mensen naar het festival kwamen, ontstonden de eerste problemen al op de snelweg. Er waren ontzettend grote verkeersopstoppingen. Een aantal mensen besloot om de auto gewoon langs de kant te zetten en lopend verder te gaan. Op radiostations werd de oproep gedaan om niet naar het festival toe te gaan omdat het onbereikbaar was door de vele files.

woodstock file

Dat weekend was het ook nog eens ontzettend hard gaan regenen. Dit zorgde niet alleen voor modderstromen en onbegaanbare wegen, maar ook voor optredens die uitgesteld moesten worden. Het concert van Jimi Hendrix werd verplaatst van zondagavond naar maandagochtend. Van de 400.000 mensen die naar het festival zijn gekomen, waren er maandagochtend nog zo een 30.000 over. Velen waren naar huis gegaan omdat door de regen hun tenten waren weggespoeld en er weinig over was van de sanitaire voorzieningen. Daarnaast moesten de meeste mensen op maandag gewoon weer naar hun werk. Verder was er ook te weinig voedsel en drinkwater voor alle mensen die waren gekomen. Vandaar dat de meeste op zondag weggingen.

Het was over het algemeen een hele vredige bijeenkomst, maar er waren helaas twee geregistreerde dodelijke slachtoffers. Eén festivalbezoeker was overleden aan een overdosis heroïne en een ander was overreden door een tractor toen hij lag te slapen in een hooiveld dicht bij het festivalterrein gelegen. Om het positief af te sluiten zijn er ook twee kinderen ter wereld gebracht gedurende het festival.

Meest opvallende optredens

Jimi Hendrix: Door de grote massa mensen en omdat het overvolle programma nogal uitliep, moest het optreden van Jimi Hendrix verplaatst worden van zondagavond naar maandagochtend. In 1969 was de Vietnamoorlog in volle gang en veel mensen leggen een verband met het optreden en deze oorlog. Toen op maandagochtend de zon op kwam, begon Jimi te spelen. Bezoekers vergeleken de geluiden die afkomstig waren uit Jimi’s gitaar met oorlogsgeluiden. Hoogtepunt van het optreden was toen Jimi een speciale versie van Amerikaanse volkslied, Star Spangled Banner, opvoerde. Het is niet bekend of dit optreden een vorm van kritiek was op de Vietnamoorlog. Hendrix hield zich niet bezig met politiek en het was niet duidelijk of hij een voor- of tegenstander was van de oorlog in Vietnam.

Santana: Santana en zijn band mochten optreden op Woodstock nog voordat zij hun eerste album hadden uitgebracht. Het eerste album van Santana kwam pas een aantal maanden na Woodstock uit. Om deze reden was Santana nog niet heel bekend bij het publiek. Het was daarom ook één van de grote verassingen van dit festival. Het 11 minuten durende instrumentale nummer “Soul Sacrafice” was één van de nummers die ontzettend goed in de smaak viel. Dit nummer werd ook gebruikt in de officiële film over Woodstock. Opvallend detail is dat Santana zelf helemaal strak stond van de psychedelische drugs (LSD) gedurende zijn optreden. Toen hij aankwam bij het festival kreeg hij te horen dat hij pas over enkele uren hoefde op te treden. Hij dacht dat de drugs die hij nam na een aantal uur wel uit zijn lichaam waren verdwenen. Plotseling moest hij eerder optreden dan verwacht. Alhoewel hij aardig wat drugs in zijn lichaam had, zette hij een geweldig optreden neer.

santana woodstock

The Who: Deze band uit Londen zou oorspronkelijk spelen voor de laatste act van de avond, genaamd Jefferson Airplane. Wanneer zij echt begonnen te spelen was het al 5:00 in de morgen op zondag. Het optreden eindige bij het opkomen van de zon. Het meest opvallende aan het optreden was dat een festivalbezoeker, genaamd Abbie Hoffman, op het podium klom en in de microfoon schreeuwde: “I think this is a pile of shit! While John Sinclair rots in prison…”. Hoffman protesteerde tegen het feit dat de manager van de band MC5 in de cel zat vanwege het bezit van marihuana. Pete Townshend, de zanger van de band, werd hier ontzettend kwaad om en gebruikte meerdere scheldwoorden om Hoffman van het podium te sturen. Vervolgens sloeg hij hem ook nog met zijn gitaar. Nadat het volgende nummer dat zij speelde was afgelopen, riep Pete nogmaals: “The next fuckin’ person that walks across this stage is gonna get fuckin’ killed.” Deze woorden waren niet helemaal in lijn met de vredige sfeer die er op het festival hing, maar maakten het optreden wel legendarisch.

3 days of Peace & Music

Woodstock voldeed aan alle verwachtingen. Er was een groot gevoel van sociale harmonie. Het kwam overeen met het idealistische gedachtegoed uit de jaren 60. Nadat alle concerten geweest waren, zei Max Yasgur (de eigenaar van de grond waarop het festival werd gehouden) het als een overwinning voor vrede en liefde. Hij vertelde hoe bijna een half miljoen mensen in vrede met elkaar samen doorbrachten. Hij zag het publiek als een voorbeeld voor de rest van Amerika.

Het gevoel van sociale harmonie, de legendarische optredens, de kwaliteit van de muziek, de overweldigende mensenmassa, de vredigheid en Boheemse kleding stijlen droegen bij aan een festival om nooit te vergeten.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *