Nummers van The Beatles, The Rolling Stones & Pink Floyd die sterk drugs georiënteerd zijn

The Beatles

Tussen het optreden bij Ed Sullivan in 1964 en het moment dat de band uit elkaar ging, heeft de band veel geëxperimenteerd met drugs om tot nieuwe creatieve inzichten te komen. Omdat de Fab Four zo populair waren, werd ook alles wat zij deden onder een vergrootglas gelegd. Met name op de albums Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band en Magical Mystery Tour zijn de invloeden van drugsgebruik goed terug te horen.

‘Happiness Is a Warm Gun’ van het album The White Album

Heroïne is een drugs die fataal is geweest voor veel artiesten. Onder andere Kurt Cobain (Nirvana), Janis Joplin, Sid Vicious (Sex Pistols) en Layne Staley (Alice in Chains). John Lennon gebruikte de drugs ook veel eind jaren zestig. Het nummer ‘Happiness is a Warm Gun’ is een nummer over het effect van een verslaving. Je probeert de verslaving weg te duwen, maar het gevoel van verslaving trekt net zo hard aan je. Gelukkig kwam Lennon over zijn verslaving heen en werd het voor hem geen gewoonte om deze verwoestende drugs te nemen.

‘Lucy in the Sky with Diamonds’ van het album Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band

Bij dit nummer moeten veel mensen gelijk denken aan de drugs LSD. Dat is ook niet heel verassend gezien de titel van het nummer. Lucy Sky Diamonds (Lysergic Acid Diethylamide oftewel LSD). Lennon heeft altijd ontkend dat het nummer ook maar iets te maken heeft met het gebruik van drugs. Hij claimt dat zijn zoon de titel voor dit nummer heeft bedacht. Maar wij weten wel beter. Als je naar dit psychedelische nummer luistert, weet je bijna wel zeker dat dit nummer over deze drugs gaat en dat The Beatles ook naar alle waarschijnlijk onder invloed waren toen ze dit nummer maakten.

The Rolling Stones

The Stones weten alles over drugs. Of het nou om planten, medicijnen of poeder gaat. Ze hebben alles wel geprobeerd of zijn er verslaafd aan geweest. Met name het duo Jagger/Richard lustte er wel pap van. Maar door hun drugsgebruik zijn er wel prachtige nummers ontstaan.

‘Dead Flowers’ van het album Sticky Fingers

Ik citeer: “I’ll be in my basement room / with a needle and a spoon.” Het hele nummer ‘Dead Flowers’ gaat over de favoriete drugs van The Stones in de jaren 70 genaamd heroïne. Met name Keith Richars was een groot fan van deze drug. In de jaren 70 ging hij veel om met Gram Parsons van de Flying Burrito Brothers. Deze laatst genoemde stierf in 1973 aan de gevolgen van de verslaving van deze harddrug in combinatie met een alcoholverslaving.

‘Rocks Off’ van het album Exile on Main St.

Dit nummer is het openingsnummer van het album Exile on Main St. Rond de tijd dat dit album uit kwam (1972), was Keith Richards sterk verslaafd aan heroïne. Dit is goed aan te zien aan de foto’s van hoe Keith er toen uit zag. Soms worden Jagger en Richards zeer expliciet over het drugsgebruik dat plaats vond in de villa in Frankrijk waar het nummer werd opgenomen. “Kick me like you’ve kicked before / I can’t even feel the pain no more”. Dit is een van de regels uit het nummer dat refereert naar de krachtige werking van de drug heroïne.

Pink Floyd

Vele fans zeggen dat Pink Floyd bijna geen drugs meer gebruikte toen ze zagen wat voor invloed drugs had op voormalig bandlid Syd Barret. In 1968 nam Pink Floyd afscheid van Barret omdat hij door zijn drugsgebruik vaak niet meer dan 1 riff kon aanhouden tijdens een live concert. De nummers hieronder verwijzen dan ook vooral naar hun oude bandlid. Een soort ode.

‘Brain Damage’ van het album Dark Side of the Moon

De titel van het album kan verwijzen naar de grote hersenschade die Syd Barrett had opgelopen tijdens de beginjaren van Pink Floyd. Tijdens de beginjaren experimenteerde alle bandleden met verschillende soorten drugs. Alleen Barrett gebruikte echter overmatig veel waardoor hij grote hersenschade had opgelopen. Dit nummer is niet alleen een van de meest psychische rock nummers maar ook een van de meest enge. Dit komt door een akelige lach midden in het nummer (1:52 en opnieuw op 3:26).

‘Shine on You Crazy Diamond’ van het album Wish You Were Here

Dit nummer is niet direct aan drugs gerelateerd maar het heeft wel een sterk indirect verband. Ook bij dit nummer wordt er verwezen naar het drugsgebruik van Syd Barrett. Je ziet het ook aan de letters in de titel van het nummer. S(Shine)Y(You)D(Diamond). Oorspronkelijk was de titel van dit nummer ‘Shine On’, maar ze wilde toch een ode brengen aan Barrett dus werd de titel verlengd tot wat het nu is. Syd Barrett was bij dit album van de band uit de band gezet omdat hij niet meer goed kon functioneren door de grote hoeveelheden drugs die hij in zijn leven had genomen. Barrett komt nog langs bij de opnames voor dit nummer. In eerste instantie herkende de bandleden hun oude leadzanger niet meer omdat hij ontzettend dik en kaal was geworden. Tevens had hij zijn wenkbrauwen afgeschoren. Toch is dit nummer een prachtige ode aan de man die ontzettend belangrijk geweest is in de beginjaren van Pink Floyd.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *