27 Club: Speciaal of niet?

27 Club, ook wel Forever 27 genoemd, bestaat uit een groep muzikanten die op 27-jarige leeftijd zijn overleden. In 1970 werd er voor het eerst een verband gelegd omdat kort achter elkaar Brian Jones (The Rolling Stones), Jimi Hendrix, Jim Morrison (The Doors) en Janis Joplin op 27-jarige leeftijd overleden. In 1994, na het overlijden van Kurt Cobain van de band Nirvana werd voor het eerst de term Club 27 bedacht. De levensstijl van de ‘leden’ die tot Club 27 behoren, wordt gekenmerkt door overmatige alcohol- en drugsgebruik. Wanneer een artiest op 27-jarige leeftijd komt te overlijden, wordt meestal direct verwezen naar Club 27. Dit gebeurde ook in 2011 toen Amy Winehouse op 27-jarige leeftijd kwam te overlijden.

forever 27

Eigenlijk is 27 club niet echt een fenomeen. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het feit of het bijzonder is dat muzikanten op precies 27-jarige leeftijd zijn te komen overlijden. Het antwoord is nee. Wat uit het onderzoek wel naar voren kwam, is dat artiesten op jongere leeftijd komen te overlijden dan de ‘normale’ mens. Uit het onderzoek bleek dat popmuzikanten een veel grotere kans hadden om vermoord te worden, een overdosis te nemen of zelfmoord te plegen. Het percentage om dood te gaan aan een overdosis was bij muzikanten vier tot vijf keer zo groot ten opzichte van de ‘normale’ mens.

Uit een tweede onderzoek van dezelfde onderzoeker bleek dat club 27 niet de meest bijzondere leeftijd is om dood te gaan. Wat namelijk bleek is dat meer muzikanten het leven laten op 28-jarige leeftijd. Bekende voorbeelden hiervan zijn: Tim Bukley en Steve Gains (Lynyrd Skynyrd) en Shannon Hoon (Blind Melon). Recentelijk was Tim Berg (Avicii) ook op 28-jarige leeftijd te komen overlijden.

Wat Club 27 wel bijzonder maakt, is de bekendheid van de artiesten die op deze leeftijd zijn gestorven. Daarnaast is het zeer opvallend dat Jim Morrison (The Doors), Brian Jones (The Rolling Stones), Janis Joplin en Jimi Hendrix zeer kort achter elkaar stierven op deze leeftijd. Hetgeen wat niet bijzonder is, is dus de jonge leeftijd. Naar schatting zijn er meer dan 1000 bekende muzikanten voor hun 35e gestorven. Vaak door een levensstijl vol met drugs, vrouwen, drank, stress en weinig slaap. Zo een wilde levensstijl kan er mede verantwoordelijk voor zijn dat je op een jongere leeftijd tussen zes planken komt te liggen. Al bewijzen Mick Jagger en Keith Richards weer het tegenovergestelde hiervan. Op hoge leeftijd leiden zij nog steeds (misschien een iets rustigere dan vroeger) een wild leven.

brian jones janis joplin jim morrison jimi hendrix

Het is opvallend dat tussen 1969 en 1971 vier enorm bekende popsterren kwamen te overlijden. Hierdoor ontstond het verband met de leeftijd 27. Het is echter niet heel opvallend dat artiesten op jonge leeftijd komen te overlijden. Door een wilde levensstijl met veel drugs en alcohol zijn veel artiesten al op jonge leeftijd te komen overlijden. Hieronder staat een klein overzicht van artiesten die voor hun 35e zijn overleden. Om aan te geven dat 27 club niet een groot fenomeen is.

Een klein overzicht van bekende artiesten die voor hun 35e zijn gestorven:
– Duane Allman – Allman Brothers (24 jaar, motorongeluk)
– Ronnie van Zant – Lynyrd Skynyrd (29, vliegtuigongeluk)
– Buddy Holly (22, vliegtuigongeluk)
– Tupac Shakur (25, vermoord)
– Randy Rhoads – The Blizzard of Ozz (25, vliegtuigongeluk)
– Cliff Burton — Metallica (24, busongeluk)
– Sid Vicious – Sex Pistols (21, overdosis)
– Gram Parsons – The Byrds (26, overdosis)
– The Notorious B.I.G. (24, vermoord)
– Ian Curtis – Joy Division (23, zelfmoord)
– Marc Bolan – T Rex (29, auto ongeluk)
– Ron McKernan – Grateful Dead (27, maagzweer)
– Eazy-E (30 jaar, aids)
– Ritchie Valens (17 jaar, vliegtuigongeluk)(zat in hetzelfde vliegtuig als Buddy Holly)
– Jiles Perry – The Big Bopper (28 jaar, vliegtuigongeluk)(*zat in hetzelfde vliegtuig als Buddy Holly)
– Hanks Williams (29 jaar, hartstilstand door overmatig alcoholgebruik)
– Eddie Cochran (21 jaar, auto ongeluk)
– Stu Sutcliffe – The Beatles (21 jaar, hersenbloeding)
– Sam Cooke (34 jaar, neergeschoten)

buddy holly ritchie valens big bopper

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *