Sex, drugs en Rock 'N Roll. Dat waren nog is tijden. Gelukkig hebben we de fantastische muziek nog en halen huidige bands nog steeds inspiratie uit de oude Rock 'N Roll tijd. Een klein stukje geschiedenis plus een heerlijk geluid door je speaker is wat je hier vindt.

ZZ Top

ZZ Top is een Amerikaanse rockband uit Houston, Texas. Deze band werd opgericht in 1969 door Billy Gibbons. De band haalde zijn grootste successen in de jaren ’70 en ’80. Naast Billy (zang en gitaar) bestond de band uit Dusty Hill (basgitaar) en Frank Beard (drums). Toepasselijk is deze laatste achternaam zeker omdat alle bandleden een enorme lange baard hebben, alleen juist Frank heeft geen baard. Wat de band verder kenmerkt is dat de leden altijd een zonnebril dragen en een trenchcoat. Billy staat bekend om zijn onmiskenbare sound, “Brown Tone”.

De naam van de band was ook bedacht door Gibbons. Vroeger gebruikten veel artiesten hun initialen als artiesten naam, zoals BB King en Z.Z. Hill. Billy combineerde de twee in ZZ King, maar dit leek toch nog iets te veel op de originele naam. Hij beredeneerde toen dat “een koning staat aan de top” en kwam toen met de naam “ZZ Top”. Een ander verhaal gaat de ronde dat de bandleden enorm verzot zijn op grote borsten, en dan wel van het formaat Dubbel Z.

La Grange is het bekendste nummer van de band. Het nummer gaat over een Texaans bordeel en wordt gelukkig nog altijd veel gedraaid op klassieke rock-radiozenders.

Al met al een fantastische en typische Amerikaanse band die wat heerlijke nummer heeft gemaakt.

 

Talking Heads

 Talking Heads was een postpunk- en newwaveband uit NY. De band was actief van 1974 tot 1991.

De band die bestaat uit David Byrne, Chris Frantz, Tina Weymouth en Jerry Harrison. De eerste drie leerde elkaar kennen begin jaren ’70 op de ‘Rhode Island School of Design’ en besloten al snel om muziek met elkaar te gaan maken. In 1974 vertrokken ze naar New York om zich volledig te focussen op muziek. Daar voegen ze Jerry toe bij de band. De naam van de band, Talking Heads, is een Engelse term die verwijst naar onder meer talkshows op televisie, waar presentatoren en hun gasten al pratend het volledige beeld vullen.

In 1977 verscheen het debuutalbum Talking Heads: 77 geheten. Ze scoorden hier kleine hits meer in Amerika. De van het album afkomstige single Pyscho Killer werd een hit in meerdere landen, in Nederland eindige deze single op de elfde plaats in de top 40.

De band ging in 1991 uit elkaar. Alle bandleden willen graag een reünie, maar David Byrne laat keer op keer weten daar helemaal geen zin in te hebben. De overige bandleden hebben zijn plaats opgevuld door samen te werken met tal van andere artiesten. Dit kwam tot een hoop rechtszaken omdat Byrne niet wil dat de naam Talking Heads nog wordt gebruikt.

In 2002 kwam het nog tot een korte reünie omdat de band was toegetreden tot de Rock and Roll Hall of Fame. Het werk van Talking Heads is erg invloedrijk geweest. Bands als Radiohead - vanwege de naam -, Phish en de Red Hot Chili Peppers bevestigden Talking Heads als muzikale bron.U2 gebruikte een deel van Life during wartime tijdens de tour Discotheque. Diverse nummers van Talking Heads zijn gecoverd door muzikanten en bands als Simply Red,Living Colour en Arcade Fire.

 

Jimi Hendrix

 Jeugd
James Marshall Hendrix werd geboren op 27 november 1942 in Seattle. Hij was een zeer invloedrijke gitarist en zanger. Bekendheid verwierf hij door zijn virtuoze en flamboyante gitaarspel. De stijl van Hendrix kan omschreven worden als een psychedelische verwerking van rock ’n roll, soul en ook van blues.

Jimi Hendrix werd als Johnny Allen Hendrix geboren. Maar toen zijn vader terugkwam uit de dienstplicht noemde hij zijn zoon James Marshall Hendrix, omdat Johnny de naam was van een met wie zijn toenmalige vrouw was vreemdgegaan.

Vanaf zeer jonge leeftijd was Jimi al gek van muziek. Zijn familie betrapte hem regelmatig als hij de bezem gebruikte als gitaar. Jimi groeide op in een arm gezin, maar zijn vader zag dat hij zoveel van muziek hield dat hij zijn eigen saxofoon verkocht zodat Jimi een akoestische gitaar kon kopen. Jimi was toen elf jaar. Toen Jimi dertien jaar was, kocht hij een Supro Ozark 1560 S. Hij gebruikte deze gitaar toen hij in zijn eerste bandje speelde, genaamd The Rocking Kings.

Hendrix verliet op jonge leeftijd de middelbare school om aan de slag te gaan in het leger. Nadat hij uit het leger ontslagen was, door een gebroken enkel, trok hij als begeleidend gitarist door het land. Hij werkte toen onder andere met BB King. Jimi werd toen ontdekt door Chas Chandler (toen de basgitarist van de Engelse groep The Animals). Hij overtuigde Jimi om mee te gaan naar Engeland om daar zijn muziek carrière van de grond te krijgen.

Eerste successen 
In Engeland vormen hij een groep onder de naam The Jimi Hendrix Experience. Het was een groep met een paar vluchtig bij elkaar gezochte muzikanten, maar het bleek een uitstekend trio te zijn. De band bestond naast Hendrix uit Noel Redding (basgitaar en gitaar) en Mitch Mitchell (drums). Toen de band eenmaal gevormd was, trad het op in kleine cafeetjes in Engeland. Ze werden snel populair, alleen echte faam bleef uit. Met de cover Hey Joe (1966), kwamen ze op nummer 6 in de Britse hitparade.

Nadat hun eerste album Are You Experienced in 1967 was uitgebracht, kwam het succes. The Jimi Hendrix Experience werd in één klap beroemd in Engeland. Hoewel er in Engeland succes was, was hij nog weinig bekend in Amerika. Zijn eerste optreden in de VS op Monterey International Pop Festival (18 juni 1967) bracht daar verandering in. De band sloeg in als een bom en Jimi kreeg de status van from rumor to legend. Tijdens het optreden stak Jimi zijn gitaar in brand om hem vervolgens stuk te slaan op de grond. Een aantal andere kunststukjes die hij ook in Engeland deed was het spelen van de gitaar met zijn tanden en met de gitaar achter zijn rug.

Woodstock 1969
In augustus 1969 trad Jimi op het bekende Woodstock-festival in New York. Hendrix verraste iedereen door zonder aankondiging opeens met een totaal andere band op het podium te verschijnen. Hij noemde de band Gypsy Sun and Rainbows. Door veel fans wordt het optreden op Woodstone als zijn beste live optreden ooit gezien.

Jimi Hendrix overleden 
Op 18 september 1970 overleed Hendrix op 27-jarige leeftijd als gevolg van een overdosis slaappillen gecombineerd met wijn. Hij is begraven in het GreenWood Memorial Park in Renton, dicht bij Hendrix’s geboortestad Seattle.

 

Steppenwolf

 Steppenwolf is een blues-rockband met psychedelische invloeden opgericht eind 1960. Oprichter van de band is John Kay. De band heeft veel invloed gehad en heeft de basis gelegd voor de moderne rockmuziek. De band bestaat nog steeds.

De naam Steppenwolf was geïnspireerd op het boek van Hermann Hessess genaamd Steppenwolf. Volgens ingewijden werd deze naam aan John Kay voorgesteld door Jim Morrison, die goed thuis was in de literatuur en zich sterk aangetrokken voelde tot dit boek.

De bandleden waren drummer Jerry Edmonton, keyboardspeler Goldy McJohn, bassist Rushton Moreve en de 17-jarige gitarist Micheal Monarch. Hun eerste LP brachten ze uit in 1968. Deze werd meteen een enorme hit door de nummers Born To Be Wild en The Pusher. In 1968 leverde de band hun tweede lp, The Second. Deze werd ook een groot succes en leverde met Magic Carpet Ride ook weer een monster hit af. Daarna had de band geen wereldhits meer.

De band heeft een ruige blues-rocksound plus de wat gruizige stem van John Kay maakt de muziek heerlijk om naar te luisteren. Hun muziek kan gezien worden als basis voor de in de jaren zeventig populaire hardrock muziekstijl. In het nummer Born To Be Wild wordt voor het eerst de term heavy metal gebruikt. John Kay zingt namelijk het volgende:

"I like smoke and lightning - Heavy metal thunder - Racin' with the wind - And the feelin' that I'm under - Yeah Darlin' go make it happen - Take the world in a love embrace - Fire all of your guns at once - And explode into space".

Frank Zappa

 Frank Vincent Zappa, geboren op 21 december 1940 in Baltimore, Maryland. Zappa was in eerste instantie een Amerikaanse componist, maar hij was ook lid van de band ‘The Mothers of Invention’. Hij mengde op eigen wijze rockmuziek met psychedelia, jazz en klassieke muziek. Dit deed hij vaak gecombineerd met een veel zelfspot en humor.

Frank begon in de jaren zestig met het maken van muziek. Hij werkt in zijn beginperiode veel samen met Captain Beefheart. Medio jaren zestig werd Zappa lid van The Soul Giants. Hij werd de gitarist van de band. Niet lang nadat Zappa was ingetreden, werd hij de leider van de band. Hij veranderde de naam van de band naar ‘The Mothers’. De band werd ontdekt en binnengehaald bij Verve Records. Ze moesten wel de naam van de band veranderen van de platenproducers. Mother was een afkorting voor motherfucker. Grappig is dat juist in die tijd goede muzikanten in het milieu motherfuckers genoemd werden. In 1966 kwam het eerste album van de band uit genaamd Freak Out!

Opmerkelijk is dat Zappa nooit ‘samenwerkte’ met muzikanten op de gebruikelijk manier in de popmuziek. Hij nam verschillende muzikanten in loondienst, betaalde ze en ontsloeg ze weer na enige tijd. Zappa was een man van precisie, hij was altijd zeer kritisch op zichzelf. Hij voerde constant vernieuwingen door. Zappa verwerkte vaak politieke en maatschappijkritische teksten in zijn muziek, die vaak gekenmerkt werden door hun ironie. Zappa was tegen oorlog, het fundamentalistische geloof en kleinburgerheid, maar ook de poplcultuur (hippies en discomuziek) bleven niet gespaard. Ook de media moest het zwaar ontgelden. Zo was in zijn ogen de tv één grote propaganda machine. Dit is te horen zijn nummer I’m the Slime uit 1973.

Naarmate Zappa ouder werd legde hij zich steeds meer op het componeren toe. Zappa zelf kan tot een van belangrijkste componisten worden gerekend van de 2e helft van de 20e eeuw. Over zijn vocale kwaliteiten was Zappa altijd zeer kritisch op zichzelf. Hij zou zichzelf niet aannemen in zijn band als hij auditie zou moeten doen.

Zappa overleed een aantal weken voor zijn 53e verjaardag aan de gevolgen van prostaatkanker. Hij is begraven in LA zonder gedenksteen.

 

The Doors

 The Doors was een Amerikaanse band uit de jaren 1965 – 1973. Deze band was een typische rockband die ook veel gebruik maakte van psychedelische melodieën en poëtische teksten. De naam is ontstaan uit een citaat in een boek: “There are things known and there are things unknown, and in between are the doors of perception”.

De band boekte zijn grootste successen met Jim Morrison als leadzanger. In de bezetting met Morrison bracht de band zes albums uit. De nummers werden vaak geschreven terwijl de bandleden onder invloed waren van de drugs LSD. Morrison overleed in de zomer van ’71.

The Doors geldt als een van de populairste en grootste bands van de ‘60s. De muziek was een mengsel van blues, rock, psychedelische muziek, klassieke muziek en jazz. Het opruiende en compromisloze optreden van Morrison maakte hun optredens vaak radicaal en ook controversieel.

Wat grappig is aan de muzikale bezetting, is dat er geen bassist in de band zat. Er is gezocht naar een bassist, maar niemand was bereid de baspartijen op de voorgestelde manier te spelen. Tijdens de opnames van de studioalbums werden bassisten ingehuurd. Onder andere Jerry Scheff, bassist van Elvis, heeft meegewerkt aan albums.

Door het charisma van Jim Morrison was de band erg invloedrijk bij de jeugd. Dit tot groot ongenoegen van veel volwassenen, die Morrison een provocateur en onruststoker zagen. Het vroegtijdig overlijden van Morrison heeft hem tot een icoon gemaakt. De muziek heeft meerdere generaties doorstaan en wordt in sommige kringen nog steeds hogelijk gewaardeerd.

Ondanks het succes kwamen The Doors in de jaren zestig flink in de problemen. Morrison werd vervolgens voor verstoring van de openbare orde. Hij zou tijdens een optreden in Miami zijn geslachtsdeel aan het publiek hebben laten zien. Uiteindelijk werd Morrison veroordeeld voor openbare dronkenschap, maar niet voor publieke masturbatie (waar hij eigenlijk voor opgepakt was). Grote optredens waren door deze arrestatie afgelast, waardoor de band ontbrak op grote festivals in de late jaren zestig.

 

Guns ’N Roses

Deze band werd opgericht in 1985 door zanger Axl Rose, gitaristen Tracii Guns en Izzy Stradlin, bassist Duff McKagan en drummer Robbie Gardner. De naam van de band werd afgeleid van twee bands die uiteindelijk samengingen, genaamd ‘L.A. Guns’ en ‘Hollywood Rose’. Bij het eerste optreden konden Tracii en Gardner niet verschijnen. McKagan deed toen zijn uiterste best om alsnog muzikanten te vinden. Hij kwam uit bij de gitarist Slash en drummer Steven Adler. De originele samenstelling was toen een feit.

Het album Appetite for Destruction werd wereldwijd meer dan 28 miljoen keer verkocht. Op de originele hoes was een afbeelding te zien van een monster met een dolkengebit dat een robotachtige verkrachter aanvalt, terwijl er een half blote vrouw op de grond ligt. Wat opvallend is dat op de heruitgave van deze plaat de afbeelding vervangen is door een kruis met vijf doodskoppen die de gezichten van de bandleden voorstelden. Zelf heb ik geen idee waarom ze deze afbeelding gewijzigd hebben. Als jullie het weten, laat het mij dan weten in de comments!

Steven Adler verliet de band na het album Use Your Illusions. Volgens de geruchten moest hij de band verlaten omdat hij weigerde zich te laten behandelen voor zijn drugs- en drankproblemen. Nadat ook Izzy Stradlin de band had verlaten kwam de band met de hit November Rain. Deze hit bereikte de derde plaats in de nationale hitparade.

In 1993 kwamen een nieuwe album uit: The Spaghetti Incident. Dit album bleek niet succesvol. De jaren erop viel de band langzaam uit elkaar. Stuk voor stuk verlieten leden de band tot alleen Axl Rose overbleef van de oorspronkelijke bezetting.

Guns ’n Roses staat ook bekend om de vele schandalen. Tijdens een concert van de band werden twee fans verdrukt en kwamen zij te overlijden. Ook waren er nog tientallen andere slachtoffers. De pers gaf Guns ’N Roses de schuld hiervan.

Het vele drugsgebruik (heroïne) is ook een kenmerk van de band. Toen de band moest openenen voor The Rolling Stones beloofde Axl aan het publiek uit de band te stappen, als bepaalde leden van de band niet direct zouden stoppen met gebruiken. De band kickte af, behalve Steven Adler. Die verliet daarna de band.

Nog een schandaal vond plaats in 1991. De band trad op in St. Louis en had destijds een verbod op camera’s ingesteld omdat ze te vaak negatief werden neergezet in de bladen. Axl spotte toch een camera en sprong in het publiek om de camera eigenhandig af te pakken. Daarbij deelde hij ook een paar klappen uit. Toen hij daarna weer op het podium klom vertelde hij de fans dat het concerrt voorbij was. De fans waren woest en braken de zaal af.

 

Black Sabbath

Black Sabbath is een Britse band (opgericht in Birmingham) en die door velen wordt beschouwd als de eerste echte metalband, ofwel de Granddaddy of Metal. De naam Black Sabbath is vernoemd naar een horrorfilm. Bekendste persoon van de band is toch wel Ozzy Osbourne die ook speelt in zijn eigen realitysoap The Osbournes. Wereldberoemd werd de familie door het excentrieke gedrag van de familie en hun vele gevloek.

De groep werd in 1969 opgericht door Tommy Iommi en Terrence “Geezer” Butler. Zanger Ozzy werd via een krantenadvertentie gevonden. Bill Ward vervolledigde de groep als drummer.

Een omgekeerd kruis op de binnenkant van de LP-hoes maakte het plaatje compleet. Black Sabbath was anti-flowerpower en werd razendsnel populair. Zij waren de eerste groep die duidelijk het occulte in zijn teksten verwerkte, en lag hiermee aan de basis van heavy metal.

De opvolger Paranoid volgde nog in hetzelfde jaar, en verkocht nog beter. Het titelnummer betekende in 1970 de doorbraak.

Deep Purple

 Deep Purple is een Britse hardrockband die voornamelijk successen had in de jaren de eind jaren ’60 en begin jaren ’70. De naam van de band is afgeleid van de Jazzklassieker Deep Purple. Dit was het favoriete nummer van de moeder (of grootmoeder) van gitarist Ritchie Blackmore. De band ontstond in 1968 in het plaatsje Hertfordshire.

Het echte succes kwam met het album Deep Purple In Rock. De band vestigde hiermee zijn naam als hardrockgroep en was met andere bands als Led Zeppelin en Black Sabbath een van de pioniers van deze stijl. Deep Purple wordt samen met bovengenoemde zelfs gezien als de grondleggers van het genre Heavy Metal.

In 1984 ging het niet zo goed met de band. Het management zette de band onder druk om het album "Who do we think we are" snel af te ronden om vervolgens op tour te gaan. De band had een pauze nodig omdat er veel spanningen waren onderling. De ruzies met Ritchie Blackmore zorgde ervoor dat Roger Glover en Ian Gillan de band die periode verlieten. In 1976 ging de band volledig uit elkaar en stortte iedereen zich op zijn eigen solo carrière. Sommige leden stapte over naar een andere band of richtte hun eigen band op. Ian Gillan vormde zijn eigen band genaamd Gillan. David Coverdale startte de band Whitesnake en Ritchie Blackmore begon de band Rainbow.

Een paar klassieke hits van Deep Purple zijn: Smoke on the water, Hush/One More Rainy Day en Kentucky Woman. En dan laat ik nog heel wat goede platen achterwege. Met meer dan honderd miljoen platen verkocht wereldwijd, hebben ze ook een aardig centje verdient.

Led Zeppelin

Led Zeppelin, een Engelse rockband, opgericht in 1968 door gitarist Jimmy Page. Verder bestond de band uit Robert Plant (zanger), John Paul Jones (bas en toetsen) en John Bonham (drummer).

Oktober 1968. Led Zeppelin neemt zijn eerste plaat op. Keith Moon, de drummer van de band The Who, had het idee dat de band Lep een grote flop zou worden. Hij voorspelde dat de band “would go down like a lead balloon” (zo neerstorten als een loden ballon). De inspireerde de bandleden om hun band Led Zeppelin te noemen.

Op 12 januari komt het eerste album Led Zeppelin uit, een lp met zowel harde blues als akoestische nummers. In hetzelfde jaar komt Led Zeppelin II uit, een album waarvan de nummers op verschillende plaatsen tijdens de tournees opgenomen zijn. Op het vierde album van Led staat de wereldhit en all-time classic Stairway to Heaven.

Op 25 september 1980 overlijdt drummer Bonham en enkele maanden daarna hield de band op te bestaan. Er verscheen nog wel een album, Coda, met daarop een aantal niet eerder verschenen nummers op de periode 1969 – 1978.

Wereldwijd heeft deze band meer dan 200 miljoen albums verkocht. Redelijk opvallend aangezien de band maar tien tot elf jaar bestond en de band ook geen echte hitmachine was, maar meer een band die het van zijn albums moest hebben. Led Zeppelin is een van de meeste succesvolle rockbands ooit en heeft tot op de dag van vandaag zijn aandeel in muziek nog niet verloren en is voor velen nog een grote inspiratiebron.